header banner
Default

De vyftien beste donker webwerwe bestaan uit alle noodsaaklike onion-links


Lees hier een samenvatting van het artikel

In het kort: de 15 beste dark web-sites

Het kan lastig zijn om op het dark web te navigeren. Volgens ons onderzoek zijn deze onion-sites essentieel als je het dark web opgaat:

 • The Hidden Wiki: catalogus met handige dark web-links.
 • DuckDuckGo: zoekmachine voor reguliere én dark web-sites.
 • Ahmia: zoekmachine voor onion-links.
 • Dark.fail: website waarop je kunt zien welke onion-sites online zijn.
 • SecureDrop: tool voor klokkenluiders en journalisten.

Surfen op het dark web kan gevaarlijk zijn. Op het dark web gebeuren ook illegale dingen én er zijn cybercriminelen actief. Om te voorkomen dat jouw apparaten en data gevaar lopen is het belangrijk om altijd antivirussoftware én een betrouwbare VPN te gebruiken.

NordVPN is een betaalbare VPN-provider met sterke encryptie. Met NordVPN blijven je data veilig.

NordVPN

VIDEO: 10 Best Dark Web Websites to Explore with Tor
Every Bit Helps

Wil je meer weten over essentiële dark web-sites? Lees dan hieronder verder.

Er zijn veel dark web-sites die je veilig kunt bezoeken en die erg nuttig kunnen zijn. We hebben een groot aantal dark web-sites bezocht om een lijst te maken van de 15 meest essentiële onion-links.

In de lijst vind je catalogi, zoekmachines, nieuwssites, beveiligde e-maildiensten en meer. Met deze onion-websites vergroot je jouw internetvrijheid. Dark web-links bieden je bijvoorbeeld toegang tot onafhankelijke journalistiek, ook in landen met censuur. Verder kun je met beveiligde communicatiediensten op onion-websites jouw privacy beschermen.

Hoewel het dark web veel goeds te bieden heeft, is het niet geheel veilig. Op onion-sites gebeuren ook illegale zaken, zoals handel in drugs. Daarnaast zijn er cybercriminelen actief die jouw persoonlijke gegevens willen bemachtigen. Daarom raden we aan om nooit zonder VPN-verbinding het dark web te bezoeken.

Onze aanrader is NordVPN. Deze ‘no log’-provider biedt sterke encryptie en maakt gebruik van betrouwbare protocollen. Met NordVPN blijven jouw IP-adres en andere persoonlijke data goed verborgen. NordVPN heeft nu een mooie aanbieding met 69% korting.

Homepage van de Hidden Wiki

Link: http://zqktlwiuavvvqqt4ybvgvi7tyo4hjl5xgfuvpdf6otjiycgwqbym2qad.onion

Het dark web biedt verschillende catalogi met links naar populaire of handige dark web-sites. The Hidden Wiki is er één van. Dit is een goede plek om je zoektocht op het dark web te beginnen.

Onderverdeeld in categorieën vind je hier de belangrijkste diensten van het dark web. Via één klik kun je vanaf The Hidden Wiki meteen door naar mirrors van nieuwswebsites, versleutelde maildiensten of naar fora en chatrooms.

Soms kan het voorkomen dat dark web-links niet meer werken. Ook kunnen dark web-sites leiden naar illegale diensten. Zoals altijd op het dark web kan het voorkomen dat linkjes niet juist doorverwijzen. Gebruik daarom altijd een VPN om te voorkomen dat je gegevens in verkeerde handen vallen.

Homepage van OnionLinks met opsomming van links

Link: http://jaz45aabn5vkemy4jkg4mi4syheisqn2wn2n4fsuitpccdackjwxplad.onion/

Ook OnionLinks is een catalogus met dark web-sites. Als de linkjes op The Hidden Wiki niet werken of als je er niet vindt wat je zoekt, kun je deze pagina gebruiken. De vormgeving is grotendeels afwezig. Ook wordt er geen extra uitleg gegeven over wat je kunt verwachten. De pagina is daarom meer geschikt voor ervaren dark web-gebruikers.

We hebben verschillende dark web-links op deze pagina geprobeerd en kwamen telkens keurig terecht op de pagina’s waar we wilden zijn. Dat wil echter niet zeggen dat alle linkjes hier per definitie veilig zijn. Ook deze dark web-site bezoek je daarom het beste met een VPN én goede antivirussoftware, zoals Norton 360.

3. DuckDuckGo: zoekmachine voor reguliere én dark web-sites

DuckDuckGo in de zoekresultaten van DuckDuckGo

Link: https://duckduckgogg42xjoc72x3sjasowoarfbgcmvfimaftt6twagswzczad.onion/

DuckDuckGo is de standaard zoekmachine van Tor. In tegenstelling tot andere zoekmachines houdt DuckDuckGo geen persoonlijke informatie bij. Dat maakt deze zoekmachine erg geschikt voor het dark web. Een ander voordeel is dat de dark web-versie van DuckDuckGo niet alleen normale sites, maar ook onion-sites doorzoekt.

Omdat je op het dark web nooit weet waar je belandt, is het niet verstandig om te gaan zoeken zonder de bescherming van een VPN. Gebruik dus altijd een VPN bij de dark web-versie van DuckDuckGo.

Homepage van Ahmia met zoekbalk

Link: http://juhanurmihxlp77nkq76byazcldy2hlmovfu2epvl5ankdibsot4csyd.onion/

Ahmia is een zoekmachine speciaal voor het dark web. In tegenstelling tot DuckDuckGo vind je hiermee alleen onion-sites. De zoekmachine geeft adequate zoekresultaten die je ook nog kunt filteren op actualiteit.

Hoewel Ahmia een zwarte lijst heeft, heb je nog steeds een kans illegale of twijfelachtige onion-sites tegen te komen met deze zoekmachine. Je kunt daarom maar beter een VPN gebruiken om anoniem te blijven.

5. Tor Metrics: pagina met alle info over Tor

Hoempage van Tor Metrics met menu en welkomstbericht

Link: http://hctxrvjzfpvmzh2jllqhgvvkoepxb4kfzdjm6h7egcwlumggtktiftid.onion/

Wil je meer weten over het Tor-project? Dan is Tor Metrics de dark web-site voor jou. Je leest hier meer over de filosofie en het ecosysteem achter Tor. Ook vind je er informatie over het aantal gebruikers, de servers, de performance en andere statistieken.

Dat maakt deze website een goede startplek als je meer wilt weten over het dark web. De statistieken geven een goede indicatie van hoeveel verkeer er is op het dark web, waar bezoekers vandaan komen en hoeveel verborgen diensten er zijn.

6. Dark.fail: website waarop je kunt zien welke onion-sites online zijn

Introductietekst van Dark.fail

Link: darkfailenbsdla5mal2mxn2uz66od5vtzd5qozslagrfzachha3f3id.onion

Op deze website zie je welke onion-links online zijn en welke niet. Als je niet op je favoriete dark web-forum kunt komen, kun je hier zien of de website nog online is. Mis je een website in de lijst? Dan kun de beheerder direct mailen.

De website monitort de uptime van 50 bekende dark web-sites. Als bonus geeft dark.fail ook de juiste URL van de websites weer. Dark.fail controleert echter niet de veiligheid van de URL’s. Gebruik daarom een VPN én antivirussoftware om je gegevens te beschermen.

7. DarkNetLive: nieuwssite over het dark web

Homepage van DarkNetLive met een nieuwsbericht

Link: http://darknetlidvrsli6iso7my54rjayjursyw637aypb6qambkoepmyq2yd.onion/

Dit is een nieuwssite met artikelen over het dark web. Daarmee geeft de website je een beeld van wat er gebeurt op het dark web. Daarnaast heeft de website ook een lijst met darknet-markets en andere onion-sites. Dat maakt de website ook een goed startpunt als je verder het dark web op wilt.

We raden echter aan om de dark web marktplaatsen te vermijden. Handel hier is meestal illegaal én je loopt een grote kans om opgelicht te worden. Wil je toch rondkijken op DarkNetLive? Gebruik dan een VPN om jezelf te beschermen tegen cybercriminelen.

Inlogpagina van de dark web variant van Facebook

Link: http://facebookwkhpilnemxj7asaniu7vnjjbiltxjqhye3mhbshg7kx5tfyd.onion

Sommige website hebben zowel een normale als een dark web-variant, zoals The Pirate Bay en Reddit. Ook het sociale netwerk Facebook heeft dark web-site. Vooral in landen met overheidscensuur kan deze mirror van Facebook goed van pas komen.

We raden echter wel aan om voorzichtig te zijn met inloggen, zeker als je anoniem wilt blijven op het dark web. Facebook verzamelt immers veel persoonlijke data. Wil je toch inloggen? Gebruik dan in ieder geval een VPN om je privacy voor derden te beschermen.

9. Archive Today: tijdmachine van het dark web

Homepage van Archive Today (dark web) met zoekbalk om url's te archiveren

Link: http://archiveiya74codqgiix​o33q62qlrqtkgmcitqx5​u2oeqnmn5bpcbiyd.onion/

Archive.today is een soort tijdmachine van het internet. Er worden versies van webpagina’s opgeslagen en die blijven er ook staan, ook als de originele webpagina offline is. Deze tool is daardoor heel handig om pagina’s terug te zoeken die snel veranderen, zoals vacatures.

Naast een variant voor het reguliere internet, is er ook een archive van het dark web. Aangezien dark web-sites nog wel eens offline worden gehaald, is dit archief extra handig. Maar zoals voor alle pagina’s op het dark web geldt, geldt ook hierbij: wees voorzichtig en bescherm je data met een VPN.

10. SecureDrop: tool voor klokkenluiders en journalisten

Homepage van SecureDrop met downloadknop

Link: http://sdolvtfhatvsysc6l34d65ymdwxcujausv7k5jk4cy5ttzhjoi6fzvyd.onion/

Deze dark web-site is een ontmoetingsplek voor journalisten en klokkenluiders. Via het dark web kunnen klokkenluiders veilig hun informatie delen zonder getrackt te worden.

Veel uitgevers en media hebben hun eigen variant. Enkele voorbeelden zijn:

 • The Guardian: http://xp44cagis447k3lpb4wwhcqukix6cgqokbuys24vmxmbzmaq2gjvc2yd.onion/
 • The Washington Post: https://washingtonpost.securedrop.tor.onion/
 • The Financial Times: http://sdolvtfhatvsysc6l34d65ymdwxcujausv7k5jk4cy5ttzhjoi6fzvyd.onion/directory/financial-times/

Let op:

download nooit bestanden van het dark web zonder betrouwbare bescherming tegen malware. Onze aanrader is Norton 360, omdat deze bijna alle malware tegenhoudt.

11. BBC Mirror: dark web-variant van de bekende Britse nieuwssite

Homepage van de BBC Mirror met verschillende nieuwsberichten

Link: https://www.bbcnewsd73hkzno2ini43t4gblxvycyac5aw4gnv7t2rccijh7745uqd.onion/

In landen met censuur wordt toegang tot buitenlandse nieuwssites geblokkeerd. De website van de Engelse BBC is een goed voorbeeld van een site die in landen als Rusland, China of Iran niet beschikbaar is.

De BBC heeft een mirror op het dark web. Zo kan iedereen anoniem toch het belangrijkste wereldnieuws volgen. Ook andere media bieden dark web-nieuwssites aan.

Hoewel dit een betrouwbare bron is, geldt nog steeds dat je een VPN nodig hebt om je privacy te beschermen. Zeker als je vanuit landen met censuur de BBC-site bezoekt.

12. ProPublica: mirror van de nieuwssite voor onderzoeksjournalistiek

Homepage van ProPublica met twee uitgelichte berichten

Link: http://p53lf57qovyuvwsc6xnrppyply3vtqm7l6pcobkmyqsiofyeznfu5uqd.onion/

Ook ProPublica is een nieuwssite met een mirror op het dark web. ProPublica biedt onderzoeksjournalistiek en behandelt ook regelmatig controversiële onderwerpen, zoals kinderarbeid en corrupte politici. De website is beschikbaar in het Engels en het Spaans.

Ook ProPublica heeft een eigen SecureDrop voor klokkenluiders. Voor klokkenluiders en journalisten die bijdragen aan ProPublica is het extra belangrijk om hun gegevens te beschermen. Gebruik daarom een VPN voordat je de ProPublica SecureDrop gebruikt.

13. HiddenWallet: een cryptocurrency wallet

Homepage van de Hidden Wallet met start-knop

Link: http://d46a7ehxj6d6f2cf4hi3b424uzywno24c7qtnvdvwsah5qpogewoeqid.onion/

Wil je iets kopen of verkopen op het dark web? Dan heb je cryptocurrency nodig. Er zijn dan ook veel cryptocurrency-wallets op het dark web te vinden, waaronder Hidden Wallet. Met deze anonieme dienst kun je jouw Bitcoins en andere digitale munten beheren.

Wees echter voorzichtig met het kopen van zaken op het dark web. Niet alleen worden er veel illegale zaken verkocht, je loopt ook een grote kans om opgelicht te worden. Wil je toch iets kopen op het dark web? Bescherm dan altijd je data met een VPN-verbinding.

14. ProtonMail: versleutelde mailingdienst die ook op het dark web werkt

Homepage van Proton met een overzicht van de verschillende diensten (Mail, Calendar, Drive, VPN, Pass)

Link: https://protonmailrmez3lotccipshtkleegetolb73fuirgj7r4o4vfu7ozyd.onion/

ProtonMail is een versleutelde e-mailservice uit Zwitserland. De dienst maakt gebruik van E2E-encryptie en houdt geen logs bij. Je kunt een account aanmaken zonder persoonlijke informatie prijs te geven.

Proton is zowel beschikbaar op het surface web als op het dark web. Het bedrijf beweert zelf dat de dark web-versie beveiligingsvoordelen heeft. Met de Tor-browser is het voor andere partijen lastiger om te zien welke mailservice je gebruikt. Daarbij is de dark web-versie noodzakelijk in landen waar ProtonMail geblokkeerd is.

Proton biedt nog meer diensten aan, waaronder ProtonDrive, ProtonCalender en ProtonVPN. Dit is een betrouwbare ‘no log’-VPN met sterke encryptie.

15. RiseUp: site voor beveiligde mail en chat

Homepage van Rise Up met menu en introtekst

Link: http://vww6ybal4bd7szmgncyruucpgfkqahzddi37ktceo3ah7ngmcopnpyyd.onion/

RiseUp is een website voor beveiligde mail en chat. De site houdt geen gegevens bij van jouw communicatie en biedt naar eigen zeggen een ‘democratisch alternatief’. Het collectief erachter zet zich in voor digitale vrijheid en een vrije samenleving.

Nadeel is wel dat je een invitatiecode nodig hebt om een account aan te maken. Je moet dus iemand kennen die het al gebruikt om aan te sluiten.

Wat voor sites vind je op het dark web?

De categorieën van The Hidden Wiki geven een goed idee van de verschillende soorten onion-sites die je op het dark web kunt vinden. Naast catalogi en zoekmachines die je op weg helpen, heeft het dark web globaal het volgende aanbod:

 • Mirrors van nieuwssites
 • Klokkenluiderswebsites
 • Beveiligde e-mail- en berichtendiensten
 • Fora en chatrooms
 • Blogs over tech en cybersecurity
 • Financiële diensten waaronder cryptowallets
 • (Illegale) marktplaatsen
 • Bibliotheken met e-books

In onze lijst met beste dark web-site noemen we geen sites waar illegale zaken gebeuren. Zo noemen we geen dark web-marktplaatsen en geen bibliotheken die materiaal aanbieden waarop auteursrecht berust. Ook noemen we geen fora. De meeste bekende dark web-fora zijn inmiddels offline gehaald vanwege radicale en extremistische boodschappen.

Hoe gebruik je de Tor-browser?

Om op het dark web te komen, heb je de Tor-browser nodig. Deze browser verbergt je identiteit door verkeer om te leiden via verschillende Tor-servers of nodes. Je kunt er zowel het reguliere internet als onion-sites mee bezoeken. Omdat het dark web gevaarlijk kan zijn, raden we aan de Tor-browser altijd te combineren met een VPN én antivirus.

Met de onderstaande stappen kun je Tor installeren en gebruiken:

 1. Abonneer je op een betrouwbare VPN-provider. Onze aanrader is NordVPN. Deze ‘no log’-provider biedt sterke encryptie en goede beveiliging.
  • Uitstekend beveiligd en uitgebreid servernetwerk
  • Mooie en elegante applicatie
  • Geen logs

  Bezoek NordVPN

 2. Download de software van NordVPN en maak verbinding met een server.
 3. Zorg ook voor goede antivirussoftware. Mocht je dit nog niet hebben, dan raden we Norton 360 aan. Deze software beschermt je tegen de meeste malware.
 4. Als je een VPN een antivirussoftware geïnstalleerd hebt, ga je naar de website van het Tor-project.
 5. Download het installatieprogramma van Tor voor jouw besturingssysteem.
 6. Open de Tor-browser en klik op de paarse knop met ‘Connect’.
 7. Je bent nu klaar om het dark web op te gaan en onion-websites te bezoeken.

Je leest meer informatie in ons artikel over het installeren van Tor. Je vindt hier uitgebreidere stappenplannen voor de verschillende besturingssystemen.

Tips voor je veiligheid op het dark web

Om je veiligheid op het dark web te garanderen, hebben we nog enkele tips. Je leest meer tips over veilige toegang tot het dark web met ons artikel over toegang tot het dark web.

 • Stel het veiligheidsniveau van de Tor-browser in op ‘Safest’. Je vindt deze optie door op het schildje naast de zoekbalk te klikken.
 • Klik niet op verdachte links om te voorkomen dat via ‘drive-by downloads’ malware op je apparaat geïnstalleerd wordt.
 • Installeer geen plug-ins in de browser. Daarmee ben je namelijk minder anoniem.
 • Log bij voorkeur niet in bij diensten. Je activiteiten kunnen dan gekoppeld worden aan je gebruikersaccount.
 • Gebruik altijd een VPN om het dark web te bezoeken.

Conclusie

Het kan lastig zijn om op het dark web je weg te zoeken. Met deze 15 essentiële dark web-links helpen we je op weg. Met catalogi als The Hidden Wiki en zoekmachines als DuckDuckGo kun je veel andere onion-links vinden.

Houd er wel altijd rekening mee dat het dark web gevaarlijk kan zijn. Met antivirussoftware en een Virtual Private Network (VPN) bescherm je jezelf. Twijfel je nog over welke VPN je wilt gebruiken? Kijk dan eens bij de beste VPN’s voor het dark web.

Veelgestelde vragen: de beste dark web-sites

Heb je nog vragen over de essentiële onion-websites? Lees dan onze veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Laat dan gerust een reactie achter.

Wat voor sites vind je op het dark web?

Op het dark web vind je verschillende sites, zoals:

 • Mirrors van nieuwssites
 • Klokkenluiderswebsites
 • Beveiligde e-maildiensten
 • Fora en chatrooms
 • (Illegale) marktplaatsen

Ja, het dark web is legaal. Wel is het zo dat er veel gevaren zijn op het dark web. Daarom is het verstandig om altijd voorzichtig te zijn op het dark web. Klik niet zomaar op linkjes en neem voorzorgsmaatregelen, zoals het gebruik van een VPN.

Kan iedereen op het dark web komen?

Ja, iedereen met een internetverbinding kan op het dark web komen. Alles wat je ervoor nodig hebt, is een dark web-browser. Verder is ook verstandig om alleen met een VPN-verbinding het dark web op te gaan.

Hoe kom je op het dark web?

Je komt op het dark web door gebruik te maken van een dark web-browser. De bekendste en meest veilige optie is de Tor-browser. Om te zorgen dat je gegevens niet in verkeerde handen vallen, combineer je het gebruik van de Tor-browser met een VPN.

Hoe kun je zoeken in de Tor-browser?

In de Tor-browser kun je elke zoekmachine gebruiken. Niet elke zoekmachine zal je echter toegang geven tot dark web-sites. Daarvoor heb je de dark web-versie van DuckDuckGo nodig, of een andere dark web-zoekmachine zoals Ahmia.

Lisanne Vroomen

Techredacteur

VIDEO: Best onion sites on the dark web
Onion Links

Lisanne is een neerlandica met interesse in techniek én een kritische blik. Ze kijkt graag naar de voordelen én nadelen van nieuwe online ontwikkelingen. Ze duikt graag een onderzoek in, maar weet dit ook om te zetten in begrijpelijke taal.

Sources


Article information

Author: Deborah Phillips

Last Updated: 1704335522

Views: 1045

Rating: 3.6 / 5 (61 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Deborah Phillips

Birthday: 1987-03-21

Address: 20895 Jeffery Center Apt. 414, Lake Ashley, PA 16020

Phone: +4413151732051120

Job: Chemical Engineer

Hobby: Beekeeping, Skateboarding, Photography, Stamp Collecting, Playing Chess, Surfing, Swimming

Introduction: My name is Deborah Phillips, I am a audacious, ingenious, expert, vibrant, clever, dazzling, welcoming person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.